Case Study

Coastal Theme Garden – Hythe

Client’s Brief

The client’s brief for our case study was to create a natural coastal garden. The garden needed to also have an area where the family could visit and relax. A water feature or water noise and a good sized seating /patio area for dining outside. The client required sheds for storage and a BBQ for entertaining.

Our challenge with this garden was to enhance the space to show off the wonderful views the coast can offer. Our goal was to create a garden that was as close to nature as possible whilst still usable in practice as an entertaining garden. We delivered a custom built sea groyne water feature which adds a great focus to the garden. Natural groyne wood was installed to seeming rise from the ground. Behind this a sunken seating area was created which was constructed from ragstone tying in with the coastal feel. In the centre of this communal seating area they are able to enjoy a fire pit/BBQ whilst feeling enclosed with planting all around. A flat area to the side for dining adds to the relaxed coastal feel.

All paths reflect the natural informal feel and flow through the garden with raised planted beds scattered around. We wanted the beds to reflect the informal nature of the garden thus steering away from standard flower beds along the fence. Two impressive olive trees which are underlit  complete to structure of the planting. The remaining plants are a mixture of natural coastal perennials found along the beach and more traditional coastal garden perennials. There is great seasonal interest with the winter being a vibrant as other seasons. We also added two sheds decorated in a tasteful beach hut style completing a very relaxing natural coastal garden.

I am absolutely thrilled with the end result, which proves the point that it’s worthwhile to involve professional designers and use professional landscapers/gardeners. I think that it has actually exceeded my already high expectations – Mark and Charmaine have always been bubbly and confident!

Again, I am bowled over with the garden and cannot wait until the electrician does the lighting and water feature, and better still, the surprises in colour and growth that Spring will present.

Mr G Williams

Case Study

Seaside Haven – Hythe

Client’s Brief

Our client’s brief for this project was to create a usable garden but with different areas of interest using a mixture of heights and levels with a relatively flat garden.

Raised sleeper beds
Garden shelter
Marshall’s Symphony Paving Buff
Curved granite paths

We delivered our client with a high-end finish paving- Marshall’s Symphony Paving Buff. The patio extends around the house, opening into a larger area at the side- an area which the customer had hoped to utilise more. The raised sleeper beds, supplied by Jackson’s fencing, add to the height changes in the garden and allowed us to create informal seating areas for those slightly larger gatherings. The garden shelter was installed on a raised patio- giving our client the opportunity to get out of the midday sun; this garden is tucked right in the south-east corner of Kent and, as our staff can confirm, gets very hot in the sun!

The curved  granite paths add to the natural flow of the garden, helping break up the straight lines of sleepers and the fencing. The path extensds from the house to the rear gate which is only a stones throw from the glorious Hythe beach. The final installation was the second raised area with our clients existing bench. This spot gets the best of the morning sun and is perfect with a cup of coffee!

You and your staff have been excellent and a real pleasure to have around.  You’re welcome to take your clients round to view the garden.

Mr Martin